Prečo vlastne pálenica?
Prvotný nápad otvorenia pálenice pochádzal z myšlienok jedného zo súčasných spoločníkov - Tibora Holotu ml..
Myšlienka na otvorenie pálenice sa odvíjala od skutočnosti, že Tibor H. ml. niekoľko rokov pôsobil v spoločnosti, ktorá sa zaoberala realizáciou a rekonštrukciou zariadení pre pálenice, a preto dôkladne poznal celý princíp fungovania takýchto zariadení.
Výber regiónu
Spoločne s ostatnými súčasnými majiteľmi pálenice sme hľadali vhodný región pre umiestnenie spomínanej pálenice. Nakoniec sme sa rozhodli pre obec Močenok s najväčším katastrom na Slovensku.
Táto oblasť je význačná veľkým podielom ľudí obhospodarujúcich pôdu, ktorí by mohli byť potenciálny zákazníci našej pálenice.
Výber technológie
Pri zriadení pálenice sme mali na výber z dvoch existujúcich technológií pre destiláciu skvaseného ovocia. Rozhodovali sme sa medzi:
- dvojkotlovou technológiou, v ktorej prebieha 2 stupňová destilácia
- destilačnou kolónou, v ktorej prebieha 4 stupňová destilácia
Obe spomínané technológie majú svoje výhody i nevýhody. Hlavnou výhodou dvojkotlovej technológie je výdatnosť destilátu z rovnakého množstva ako by bolo destilované v destilačnej kolóne.
Naproti tomu, v destilačnej kolóne je možné získať jemnejší a aromatickejší destilát oproti dvojkotlovej technológií. Taktiež je možné povedať, že je pri nej menšia pravdepodobnosť prítomnosti metanolu vo výslednom produkte (destiláte). Preto voľba padla na 4 stupňovú destilačnú kolónu.